Avlopp Stockholm

Proffs på VVS

Så sköter du ditt avlopp i Stockholm

Stopp i avloppet är förstås något man helst slipper. Dels kan det vara obehaligt – det luktar illa – och dels kan det bli en riktigt dyr historia om det är ett allvarligt. Här ger vi tips på hur du kan sköta om ditt avlopp för att undvika den typen av problem. I grund och botten handlar det om sunt förnuft och att spola ner en massa saker som helt enkelt inte hör hemma i avloppsrören.

Så, här kommer några viktiga saker du bör tänka på:

Tvätten

När det gäller tvätten är det viktigt att tänka på att man inte ska överdosera tvättmedlet. Samma sak gäller sköljmedel. Faktum är att vår rekommendation är att undvika sköljmedel så långt det är möjligt, men om man känner att man behöver användade ska doseringen vara högst sparsam.

Sanitetsprodukter

Sanitetsprodukter hör inte hemma i avloppet! Så enkelt är det. Det är ett säkert sätt att anordna ett otrevligt stopp i sitt avlopp. Så -för att vara extra tydlig - spola ALDRIG följande saker: tamponger bindor, trosskydd, örontops, bomullsrondeller eller blöjor. Det kan kännas som en praktisk lösning där och då, men i långa loppet kommer det att orsaka problem med avloppet. Mediciner och kemikalier ska förstås heller aldrig spolas ner, inte minst av miljömässiga skäl.

Köket

Överblivna fetter – margarin, olja, smör och så vidare – skall inte spolas ner i avloppet. Häll istället dessa i en burk (eller behållare som du ändå tänkt kasta). När det överblivna fettet svalnat kan du kasta burken i de vanliga hushållssoparna.

Målning

Självklart ska man aldrig hälla färg, flytspackel (eller något annat bygg/renoveringsmaterial) i avloppet. Således ska man inte heller rengöra sina penslar och andra verktyg i vasken. Använd en hink med vatten istället, för rengöringen. Detta vatten kan du sedan hälla i en grushög eller liknande så att det dräneras bort ordentligt.

Propplösare

Detta är något vi vill poängterae lite exta - häll ALDRIG kaustiksoda/propplösare i ditt avlopp. Det kanske ger en snabb effekt, men i längden orsakar det allvarligare problem. Och då kommer du inte att kunna lösa det genom att hälla i ännu mer utan då behövs professionell hjälp, och det kan ofta bli en dyrbar historia. Hur uppstår då dessa allvarligare problem? Jo, de uppstår eftersom sodan/lösningsmedlet lägger sig som en glashinna i rören, utanpå fetterna. Då skapas beläggningar och när dessa lossnar fastnar de längre ut i ledningen. Och då har man alltså ett allvarligt problem.

Utöver problemen dessa medel skapar i avloppet så kan de även vara skadliga för personalen som arbetar med saneringen. Kaustiksoda är ett starkt medel som kan orsaka frätskador på huden. Därför ska du alltid berätta för dem som ska arbeta med ditt avlopp om du tidigare använt kaustiksoda i rören. De kan då vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder och mimimera skaderiskerna. Vi vill ju självklart att vår personal alltid ska kunna sig trygg och säker när de är ute och arbetar.

bild

Sunt förnuft

De flesta förstår att man inte ska spola ner jeans (eller andra kläder), cykelpumpar eller bestick i avloppet, men sådant förekommer faktiskt, och en hel del annat konstigt. Ibland är det förstås rena olyckshändelser, eller kanske barnen som råkat spola ner någon leksak, och då är det ju inte så mycket att göra åt. Men vi vill ändå uppmana att använda sig av sitt sunda förnuft och tänka sig för en extra gång innan man spolar ner något i avloppet som inte hör hemma där.

Vad ska man då spola ner?

Allt detta verkar kanske väldigt strikt, och det är det också! Avloppet är ingen sopstation och det enda som hör hemma där är i är i grund och botten vattnet efter , dusch/bad toalettbesök (givetvis inklusive toalettpappret), tvätt och disk.

Följer du dessa råd kan vi nästan utlova att du kommer att få mindre problem med stopp i avloppet. Självklart går det inte att undvika dessa problem i all evighet, men har du skött avloppet kommer skadeverkningarna bli betydligt lindrigare. Och vi på Rörjouren/Assistansjouren finns naturligtvis till hands när du behöver hjälp med avloppet. Tveka inte att höra av dig till oss (du hittar kontaktuppgifterna till höger). 

 

Vi erbjuder jour dygnet runt